Zlepšite svoj spánok

 Je až neuveriteľné, koľko ľudí má problém s naozaj dobrým kvalitným spánkom. Našťastie patrím k tým, čo majú veľmi kvalitný spánok a aj hneď zaspím, ale napríklad môj partner je presný opak.  Veľmi plytký spánok, budenie niekoľkokrát za noc, prehadzovanie sa v posteli. Čo počúvam, nie je sám a stále viac ľudí má problém s kvalitným spánkom. V dnešnom článku sa dozviete, čo sa odporúča na zlepšenie spánku. Naviac vám napíšem ako fungujem ja a možno vás to bude inšpirovať, vyskúšať to, keďže ja som veľmi úspešný spáč. 🙂 
 

  

Nespavosť môžeme mať dočasnú, ale aj dlhodobú chronickú. Určite by som chronickú nespavosť riešila už s lekárom.
Nespavosť = Insomnia
 

Aké sú príčiny zlého spánku

  • zlý matrac - je veľmi častá príčina zlého spánku, a preto investícia do kvalitného matraca by mala byť pre vás číslom jedna. Poďakuje sa vám vaša chrbtica a ovplyvníte kvalitu spánku.
  • nesprávny vankúš - v tejto dobe sa ponúka niekoľko druhov vankúšov, od prírodných plnených perím, až po chladivé, antialergické a rôzne tvrdé vankúše. Nehovoriac o rôznych tvarovaných vankúšoch z pamäťovej peny. Než pôjdete kupovať nový vankúš, pozrite si alebo zistite, či po vyskúšaní vankúša, ho môžete vrátiť, aby sa vám nenakopili vankúše vo vašej domácnosti a zbytočne nevyhadzovali peniaze.
  • nedoriešené úlohy v pracovnom alebo osobnom živote - sú veci, ktoré sú pre vás alebo vášho nadriadeného veľmi dôležité a viete, že kým sa nedostanú do svojej pomyselnej finálovej bránky, cítite veľkú zodpovednosť. Rozložte si svoj projekt na mini úlohy a dôkladne si naplánujte krok po kroku celý proces. Získate istotu, že máte všetko pod palcom a reálne budete vedieť, ako deň čo deň sa dostávate do cieľa. Budete omnoho pokojnejší a spánok nebude o vašej práci.
  • stres - je veľkým spúšťačom zlého spánku, aj samotného zaspania. Čo vám pomáha k odstráneniu stresu? Môže to byť šport, nejaké hobby ako maľovanie, antistresové omaľovánky, jedlo (skúste zdravé recepty, aby ste sa nám neprejedli k obezite), dobrý seriál, vtipné videá, pobyt v prírode, spievanie, tanec.. Nájdite si ideálny odbúravač stresu.
  • večer zapnuté svetlo - čím pokročilejšia hodina je, o to jemnejšie svetlo by malo svietiť vo vašich izbách. Pripravíte tak seba na spánok. Teda ak sa usadíte v obývačke pred televízorom a máte zapnúté stropné svetlo, mali by ste ho postupne stlmovať alebo si zapnite lampičku a stropné svetlo vypnite. Stolná lampička vám dodá príjemnú atmosféru v miestnosti.
  • pozeranie do mobilu či tabletu pred spaním - hovorí sa, že ak pozeráte do mobilu alebo tabletu pred spaním, váš mozog sa doslova pomýli a prestane vnímať, že je noc a mali by ste už spať. Vyskúšajte pol hodinu pred spaním nepozerať do elektroniky a uvidíte, či je to tá správna voľba.
  • nevyvetraná izba - pred spánkom by ste mali aspoň na 10 minút riadne vyvetrať spálňu. Čerstvý vzduch vás donúti hlavne v zime sa zababušiť a spokojne zaspať.
  • nedostatočná vlhkosť v miestnosti - toto si mnoho ľudí neuvedomuje, ale príliš veľké sucho v miestnosti neprospieva ku kvalitnému spánku. Suší vás, viac pijete, viac chodíte na wc. Alebo nadránom máte púšť v ústach a neviete si ani jazyk premlieť v nich. Odmerajte si vlhkosť v miestosti a skúste zistiť, či toto môže byť jedna z príčin kvalitným zvlhčovačom. Pozerajte hlavne na zvlhčovač, ktorý má nízku hlučnosť, dokáže zvlhčiť väčšiu miestnosť a aj intenzita pary je dobrá funkcia. Samozrejme prídavne funkcie zvlhčovača sú len plus. 
  • nesprávne položená posteľ - viete vôbec na ktorej svetovej strane sa vám najlepšie spí? Než som komplet zariadila spálňu, dala som do nej len posteľ a vyskúšala som každú noc na inej svetovej strane. Tak som zistila, že hlava na V strane je pre mňa ideálna. Ak nemáte možnosť prehadzovať posteľ, skúste si len prehodiť hlavu na druhú stranu postele.
 

Tipy na dobrý spánok

  • éterické oleje
  • joga na dobrý spánok - video
  • kniha
  • čaj
  • bylinky
  • sprcha
  • CBD olej
  • melatonín

Éterické oleje na dobrý spánok

Za posledné roky sú stále viac a viac populárne aromaterapeutické oleje, ktorými si môžete dopomôcť ku kvalite vášho zdravia a celkovému fungovaniu. V našej ponuke si môžete vyskúšať aj oleje pre lepší spánok. Majú 2 ml a na skúšku bohato stačia, než vyhodíte majlant za klasické balenie. 

 

Difúzery pre éterické oleje

Éterické oleje môžete použiť do aromalámp, niektorích zvlhčovačov a aromadifúzerov. Ak však ide o kvalitu spánku, bezpochyby investujte do difúzera. Aromalampa potrebuje sviečku, ktorá nie je zrovna bezpečná a plus keď dohorí, tak skôr vám zasmradí izbu, než aby ste si užili príjemnú vôňu oleja. 

Ponuka je pestrá a difúzer môžete nájsť pre deti, s rôznymi podsvieteniami a dizajnoch, ktoré sa hodia do vašej domácnosti. Naviac môžete vyskúšať aj iné oleje, napríklad na trávenie, antistresové, afrodiziakálne, na kašeľ či pre povzbudenie.

PONUKA DIFÚZEROV

 

Čo robím ja pre kvalitný spánok

Už sa tu zopár rád objavilo a to práve skrz aj moje skúsenosti. Prvé čom som urobila, som si dala posteľ na správnu stranu. Vyskúšala som každú jednu svetovú stranu, aby som zistila, ktorá je tá ideálna. Pre mňa to je hlava na východnú stranu. Samozrejme pre každého to môže byť inak. Zistila som, že sa dobre vyspím aj na severnej strane.

Kúpila som si posteľ s matracmi a zistila som, že sú veľmi tvrdé. Vyriešila som to topperom z pamäťovej peny, ktorý dokonalo zmenil vlastnosť matracu. Má 8cm a je lacnejší ako nový matrac. Ja mám taký, že môžem vyvliecť a oprať obal topperu. Je to lacná a veľmi efektívna možnosť vylepšenia si svojho matraca.

Vankúš tu nejdem rozoberať, lebo každý preferuje niečo iné, ale obliečka na vankúš musí byť u mňa jemná. Omnoho lepšie sa mi leží tvarou na jemnej tkanine ako na klasickej bavlne. Ja mam bavlnený satén alebo jemný polyester.  

V zime v izbe nekúrim a mám otvorenú mikrovetračku. Zistila som, že sa mi veľmi dobre spí pri chladnom vzduchu zababušená v perinke. Ak je nad 5 stupňov v noci otváram klasicky vetračku. V izbe mám cca 17-19°C.  Nakoľko mne sa veľmi odbre spí aj v lete pri 22 stupňoch v noci, tak to mám celkom vyhraté.

Čo som až rokmi zistila je však správna vlhkosť v izbe. Žijem v Bratislave v bytovom dome a darmo je sucho, či sa kúri a či nie. Najšťastnejšia som, keď v noci prší :) Zakúpila som si kvalitný zvlhčovač vzduchu a nastavujem ho na 50-55% vlhkosť. Odkedy ho mám, žiadne sucho v očiach, v ústach, žiadne hlieny a hrča v krku. Bez zvhčovača neexistujem, som ako ryba na suchu.  Dokonca aj moja suchá pleť netrpí.

Pred spánkom sa osprchujem, natriem krémikmi a hlavne idem spať s čistou hlavou. Ak mám niečo nedokončené, spíšem si to pred spaním do diára alebo na papier, hodím pred pc a viem, že na druhý deň to urobím.

Ak mám toho veľa a cítim mierne napätie, urobím si po 19 tej hodine čaj. Ja si kupujem zmes levandule, harmančeka, mäty, citrónovej trávy. Vypijem pol litra a som ako bábika :D Určite si nerobte čierny čaj, inak sa vám bude ťažko zaspávať.

Displej na mobile mám nastavený na šetrenie zraku celú dobu. Nemám rada, keď príliš svieti. Svetlo po 22:00 je u nás len malá lampička na skrinke pri TV.  Nič viac a chodievame spať o pol noci. Oóó a ešte jedna vec, nejem po 22:00 nič, ak mám hlad tak hrsť orieškov musí stačiť. 

 

Možno mnohé tipy sa stali pre vás inšpirujúce a popracujete na kvalite svojho spánku. Ak sa spánok nezlepšuje, určite choďte do hĺbky svojho problému a navštívte kliniku, kde preskúmajú váš spánok do detailov a pomôžu vám.

Tu je zopár linkov, kde si môžete nechať poradiť:

https://www.screm.sk/

https://www.unm.sk/klinika-pneumologie-ftizeologie#ambulance-148

https://santk.sk/spankove-laboratorium/

http://www.somnolab.sk/

 

DOBRÚ NOC :)

 

Autor: Dana Kocsisová

Zdroj:  wikipedia,  lekar.sk, zdravoteka.sk