Japonská polievka Nabemono

Prvýkrát som ochutnala túto polievku v Osake v Japonsku a bola tak dobrá, že som začala pátrať, čo som to za polievku vlastne jedla. Musela som sa ju naučiť robiť, lebo je podľa mňa veľmi zdravá a fakt chutná.

Poďme k receptu :)

Nabemono polievok je strašne veľa druhov a môžete do nej dať čokoľvek a doladiť si ju podľa svojej chute.

Suroviny:

  • 1/2 Póru
  • Pár listov čínskej kapusty (BOK CHOI alebo PAK CHOI)
  • 200 g Mungo klíčkov
  • 250 g Mäsa - podľa výberu
  • 100 g Tofu
  • 2 PL Červenej organickej Miso pasty - môžete použiť aj inú
  • 1 Chilli papričku
  • Voda do woku
  • Soľ, korenie, sójová omáčka na dochutenie

Postup

Dajte do woku vodu, prípadne môžete dať aj vývar a nechajte zovrieť. Medzitým si mäso nakrájajte na tenučké plátky, aby sa vám rýchlo uvarilo. Keď voda zovrie, dajte mäso do vnútra a nechajte variť. Počas varenia si pozbierajte penu z povrchu, tak ako pri bežnom varení mäsovej polievky. Nakrájajte si tofu na malé kocky, listy kapusty na také hrubé cca 5 cm slíže a pór na krúžky, prípadne listy na pruhy. Pokrájajte chilli papričku, toľko koľko znesiete. Keď vidíte, že mäso je uvarené, pridajte do polievky všetky ostatné suroviny a povarte cca 15 minút. Potom vezmite veľkú naberačku a dajte ju do woku tak aby ste mali v nej šťavu z polievky. V naberačke postupne rozpustite dve lyžice miso pasty. Obmieňajte si postupne šťavu z woku a vylievajte tú zarobenú späť do woku. Nechajte ešte povariť a dochuťte polievku soľou, korením, sójovou omáčkou, prípadne ak vám je slabá, pridajte z miso pasty.

Ak chcete zaexperimentovať, tak viete kúpiť už hotovú polievku v sáčku, ale upozorňujem, že má milión karbohydrátov.

Polievku môžu papať aj diabetici.

Nebojte sa pohrať so surovinami a tak vyšperkovať polievku podľa svojej chuti.

Dobrú chuť :)

v osake

V Osake