Pomarančový koláč

Tento koláč upiekol môj partner s mojou mini spoluprácou. K receptu sme sa dostali ako slepé kura ku zrnu. Poslala ho partnerova kamarátka Nour, keď mu napísala, že spálila pomaranče. Prvotne na mňa pozrel, že pomarančový? To ešte netušil, ako mám rada pomaranče a že je to super nápad. Dokonca v ten deň som kúpila niekoľko šťavnatých pomarančov, takže jeho rozhodovanie upiecť koláč bolo naozaj rýchle.

My sme ho upravili, aby bol zdravší a šťavnatejší.

Suroviny:

  • 2 pomaranče 350 g
  • 5 vajec
  • 50 g  cukru (pre diabetikov odporúčam xylitol, stéviu alebo alulózu)
  • 50 g hnedého cukru s nízkym glykemickým indexom ( ak ste diabetik, inak môžete použiť aj klasický hnedý cukor )
  • 225 g mandľovej múky
  • 100 g 90% čokolády
  • kokos na ozdobenie

Čokoláda na vrchu v originále nie je, ale nám sa tá myšlienka veľmi páčila. Kľudne by som do budúcna dala aj nejakú čokoládovú penu alebo krém miesto čokolády.

Postup

Poriadne umyte pomaranče a zbavte ich kôstok. Nakrájajte ich aj so šupkou na kocky a dajte do randlíku. Pridajte 1 lyžicu vody a varte prikryté cca 30 minút alebo, kým nie sú pomaranče mäkké a šťava z nich odparená. Potom nechajte vychladnúť.

Rúru si predhrejte na 180°C a tortovú formu vyložte papierom na pečenie.

Vajíčka rozbite a oddeľte bielka od žĺtok. Bielka vyšľahajte na sneh.  Žĺtka zmiešajte s cukrom, pokým sa nerozpustí. Potom do misy so žĺtkami pridajte múku a vychladené rozmixované pomaranče a dobre premiešajte. Na záver pridajte do cesta sneh z bielok, ktoré dodajú cestu vláčnosť a opatrne celú zmes premiešajte lopatkou alebo veľkou lyžicou. Celú zmes vylejte do formy a dajte do rúry.

Pečte 50-55 minút. Odporúčam pravidelne koláč kontrolovať.

Po upečení, nechajte koláč vychladnúť. Medzitým si môžete rozpustiť čokoládu, ktorú vylejete na vrch a posypete strúhaným kokosom.

Partner pchá všetko do chladničky a urobil dobre, lebo koláč si zachoval svoju šťavnatosť.

Prajem dobrú chuť :)

Danka