Guatemala SHB Coban Kávičkovo

100% arabica z Guatemaly

Položka bola vypredaná…
3,50 € / ks
Dostupnosť: Dodanie do 7 dní
Môžeme doručiť do:
16.10.2024
Možnosti doručenia
Kód: KA3
Guatemala SHB Coban Kávičkovo

Podrobný popis

Guatemala vyrába niektoré z najlepších a najvýraznejších káv na svete. Jedinečné regióny produkujúce kávu v krajine získali v tomto odvetví pozitívnu a známu povesť. Káva je pre Guatemalu hlavným vývozným artiklom, ktorý prispieva k rastúcemu ekonomickému postaveniu krajiny, zároveň je deviatym najväčším vývozcom kávy na svete. Kávové zrná dopestované v tejto krajine majú typické chuťové tóny naznačujúce plné telo a bohatú čokoládovo-kakaovú príchuť a sladkosť pripomínajúcu karamel.

Chuťový profil

Jednou z niekoľkých oblastí, kde sa káva v Guatemale pestuje, je región Coban. Nachádza sa v strede severnej časti krajiny, ktorá vykazuje typické guatemalské kávové vlastnosti. Medzi tie patrí vynikajúce telo, zvyčajne plné alebo stredné a ľahká ovocná kyslosť. Guatemala SHB Coban je vyvážená káva s kvetinovou arómou, v ktorej hrajú tóny orieškov, jemnej čokolády a citrusov. Za touto vynikajúcou kávou sú vysoké poľnohospodárske štandardy, úrodná sopečná pôda a proces zberu.

Pestovanie, spracovanie

Káva bola do Guatemaly prinesená v polovici 17. storočia ako okrasná rastlina. Produkcia kávy sa však skutočne rozbehla až v šesťdesiatych rokoch 19. storočia, keď priemysel prírodných farbív v krajine predbehli syntetické výrobky a na záchranu hospodárstva bolo potrebné nové zameranie. Klíma v Guatemale je jednou z najrozmanitejších na svete, a preto výhodnou na pestovanie kávovníkov. Má až 7 hlavných pestovateľských oblastí, každá má svoj vlastný súbor jedinečných podmienok rastu a mikroklímy. Región Coban je ale špecifický tým, že tam je takmer vždy jemná hmla, neustále mrholí alebo leje a počas dňa sa slnko ukáže len málokedy, čo má dopad aj na pestovanie a samotnú chuť kávy.

Zber sa uskutočňuje od konca decembra do polovice marca. Vďaka pestovaniu v nadmorskej výške 1 300 až 1 500 metrov nad morom získala táto káva označenie SHB - strictly hard bean. Teda čas dozrievania plodov je dlhší, čo zabezpečuje pevnejšie jadro a lepší chuťový profil. Kvôli extrémne vlhkému prostrediu musia poľnohospodári vynaložiť maximálne úsilie pri spracovaní kávových čerešní. Tie dokážu absorbovať viac vlhkosti, preto sú náchylnejšie na kysnutie. Zberajú sa až 10 prechodmi v rámci 14 dní, aby sa vyzbierali len tie najzrelšie čerešne. Sušenie aj kvôli týmto podmienkam a náročnému terénu je zvyčajne mechanické, aby sa predišlo znehodnoteniu úrody.

Ako si ju vychutnať ?

Guatemalská káva má jasnú kyslosť, prírodnú sladkosť a jemné chute, ktoré najlepšie vyniknú pri luhovaní. French Press - vďaka neustálemu kontaktu s horúcou vodou sa rovnomerne extrahuje prirodzená sladkosť a jedinečné chute. Pour over - ak sa chystáte skúsiť tento nevšedný nástroj, tak použite jemne mletú kávu a papierový filter. V kombinácií s guatemalskou kávou vytvára bohatú plnú
šálku, zvýrazňuje jemné ovocné a kvetinové tóny. V prípade núdze môžete použiť aj klasický prekvapkávač kávy. V letných mesiacoch alebo pre milovníkov ľadovej kávy sa ponúka Cold Brew - zdôrazňuje ľahšiu kyslosť a sladkosť, kvôli dlhšej dobe lúhovania. Posledná šálka kávy je plná, silne sladká a stredne kyslá.

Kategória: Potraviny
Pôvod: Guatemala
Objem: 50g
Typ kávy: 100% arabica
Pražené: na Slovensku
Typ praženia: stredné
Položka bola vypredaná…

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

,,Pôžitok pre tvoje zmysli." Presne to je motto značky Kávičkovo, ktorú založil mladý veselý podnikateľ František Močiliak. Je milovník kávy a obchodník telom aj dušou. Jeho myšlienka mať vlastnú kvalitnú kávu sa zrodila pri popíjaní kávy v jednej košickej kaviarni. Jeho idea nebola dlho len v jeho hlave, ale preniesla sa aj do reality. Momentálne má vo svojom portfóliu niekoľko druho káv z celého sveta, čaje a vlastné ovocné, biele aj červené vína. Vzorky káv, ktoré sú v našej ponuke sú na čerstvo pražené a balené v recyklovaných vreckách s ventilom a opätovným zatváraním. Ochutnajte celý svet skrz kávy pripravované srdcom kávičkára.