Sumatra Mandheeling Kávičkovo

100% arabica zo Sumatry

Položka bola vypredaná…
3,50 € / ks
Dostupnosť: Dodanie do 7 dní
Môžeme doručiť do:
21.10.2024
Možnosti doručenia
Kód: KA14
Sumatra Mandheeling Kávičkovo

Podrobný popis

Káva Sumatra z Indonézie má jeden z najzaujímavejších pôvodov zo všetkých káv. Počnúc 18. storočím, keď popularita sumaterskej kávy výrazne vzrástla, jedinečný tvar a odtieň týchto zŕn pomohol európskym obchodníkom rozpoznať autentickú sumatranskú kávu. Chuť tejto kávy je často opisovaná, ako zemitá a intenzívna s bylinkovou arómou, ktorá je v tomto regióne jedinečná a nenachádza sa v žiadnych juhoamerických ani afrických kávach.

Chuťový profil

Mandheling má dostatok kyslosti, ktorá jej dodáva živosť a často obsahuje tóny sladkej čokolády a sladkého drievka. Chuť kávy sa dobre rozvíja vďaka bohatej sopečnej pôde a tropickému podnebiu aj napriek tomu, že nie je pestovaná vo výraznej nadmorskej výške. Toto všetko má za následok plnú a exotickú chuť podobnú karamelovým akcentom. Má telo plné ako všetky prémiové kávy, ktoré sa často opisuje ako sirupové. Svoju typickú chuť získava aj vďaka nevšednému spôsobu sušenia Giling Basah - mokré lúpanie.

Pestovanie, spracovanie

Zatiaľ čo väčšina káv je pomenovaná podľa pestovateľského regiónu alebo krajiny odkiaľ pochádza, káva Mandheling je pomenovaná podľa ľudí z Mandhelingu, ktorí tradične pestovali a spracúvali kávové zrná. Svoje pomenovanie získala vďaka jazykovému omylu medzi miestnym obyvateľom a japonským vojakom. Mandheling je teda druh kávy pestovanej v Pandangu, malej ostrovnej časti Indonézie, v blízkosti kávovej štvrte Sumatra. Kávovníky boli na tento ostrov dovezené začiatkom 19. storočia v snahe prelomiť monopol v pestovaní kávy iných krajín. Rastie v nadmorskej výške 700 až 1 500 metrov nad morom. Káva sa často praží do tmavej alebo stredne tmavej farby, aby sa zvýraznila sladká chuť kávy a jej zemité vlastnosti.

Zelené zrná kávy Sumatra majú často jedinečný asymetrický tvar a hlboký akvamarínový odtieň. Odborníci na kávu by súhlasili s tým, že ich zemitý, štipľavý a hlboký charakter je vedľajším produktom botanickej rozmanitosti týchto zŕn. Aj keď sú čerešňové plody spracovávané za sucha, využíva sa metóda, ktorá zahŕňa umývanie vysušenej šupy čerešne v horúcej vode, a tým poskytuje rovnomernejší vzhľad kávových zŕn a pravdepodobne prispieva k jemnejšej chuti. Zároveň majú plody oveľa vyšší podiel vlhkosti a to vďaka neštandardnému spôsobu sušenia.

Ako si ju pripraviť

Káva Sumatra je často vyhľadávaná tými, ktorí sú citliví na kyslú kávu. Na zachovanie kávových olejov, ktoré prispievajú k chuti, odporúčame namiesto jemného filtra použiť skôr sieťový. Toto je samozrejme osobná preferencia. Poprípade sa môžete držať pomeru 17 gramov vody na 1 gram kávy, množstvo si nakombinujte podľa chuti.

Kategória: Potraviny
Pôvod: Sumatra
Objem: 50g
Typ kávy: 100% arabica
Typ praženia: stredné
Pražené: na Slovensku
Položka bola vypredaná…

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

,,Pôžitok pre tvoje zmysli." Presne to je motto značky Kávičkovo, ktorú založil mladý veselý podnikateľ František Močiliak. Je milovník kávy a obchodník telom aj dušou. Jeho myšlienka mať vlastnú kvalitnú kávu sa zrodila pri popíjaní kávy v jednej košickej kaviarni. Jeho idea nebola dlho len v jeho hlave, ale preniesla sa aj do reality. Momentálne má vo svojom portfóliu niekoľko druho káv z celého sveta, čaje a vlastné ovocné, biele aj červené vína. Vzorky káv, ktoré sú v našej ponuke sú na čerstvo pražené a balené v recyklovaných vreckách s ventilom a opätovným zatváraním. Ochutnajte celý svet skrz kávy pripravované srdcom kávičkára.