Melanzane alla parmigiana v zdravej veržn
Musíte uznať, horšieho fotografa jedla len ťažko nájdete, no aj snaha sa cení, aspoň u mňa :D Aj tak je najdôležitejšia chuť a Melanzane počas leta sú dokonalou voľbou ľahkého a zdravého jedla. Recept rozpíšem po krokoch, pretože nepatrí k zrovna rýchlym, čo sa týka prípravy.
Originálne talianske Melanzane alla parmigiana sa robia o trošku inak, teda baklažán sa vysmáža. Nakoľko som za zdravší režim varenia, v tomto prípade budeme baklažán opekať alebo grilovať.
Suroviny:
- cca 4 stredne veľké baklažány
- cca 1,5 l paradajkového pretlaku (passata di pomodoro)
- 4x mozzarella
- 3 malé cibule
- bazalka
- parmezán
- olivový olej
- soľ
Určite si vyberte keramickú zapekaciu misu cca 35x20cm alebo tak nejak. Ak je väčšia, tak kľudne vezmite o baklažán viac, o niečo viac passaty a budete mať viac vrstiev.
Postup:
1. Vezmite baklažán a nakrájajte pozdĺžne na tenké asi 1,5cm plátky. Poukladajte ho na plech a osoľte z každej strany. Baklažán necháme 30 minút odležať, nech pustí šťavu.

3. K opečenej cibuľke pridajte paradajkový pretlak, za hrsť potrhaných lístkov čerstvej bazalky a trošku soli. Povarte celú zmes cca 20-30 minút na miernom ohni. Po okrajoch budete vidieť vodu, ktorá by sa mala odpariť z omáčky a tým trochu zhustnúť. Potom omáčku odstavte.
4. Ideme sa venovať baklažánu. Vezmite kuchynské papierové utierky a prejdite nimi každý jeden plát baklažánu z každej strany. Tak sa zbavíte horkej chute baklažánu a odporúčam to robiť pri každom baklažánovom recepte. Potom vám bude úplne inak chutiť.
5. Ja baklažán opekám v rúre a to tak, že si na plech dám papier na pečenie, vyhrejem rúru na 200°C a poukladám naň plátky. Tie potriem olivovým olejom a pečiem. Bežne baklažán rád pije olej a toto je najzdravší spôsob prípravy. Baklažán chytí takú mierne opálenú farbu. Počas pečenia ho raz otáčam a opäť natriem. Takto opečiem postupne všetky plátky. Je tu možnosť ho dať aj na gril a takto si pripraviť plátky.
6. Zatiaľ, čo sa opeká baklažán nakrájajte si buchtičky mozzariel na plátky, postrúhajte parmezán a potrhajte lístky čerstvej bazalky.
7. Ak máte všetko pripravené ideme vrstviť. Vezmite zapekaciu misu a na spodok dajte trochu z omáčky. Vrstvite v nasledovnom poradí:
- po celom spodku misy rozložte opečené baklažánové plátky
- dajte na ne zopár plátkov mozzarelly
- pár lístkov bazalky
- posypte postrúhaným parmezánom
- a zakryte omáčkou
Takto vrstvite až po povrch s tým, že posledná vrstva nech je len samotná omáčka.

-1.png)
